środa, 28 marca 2018

Mazurek różany




Mazurek różany bez sztucznych aromatów. Kolor i zapach zawdzięcza płatkom róży utartym z cukrem.

Przepis na ciasto pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. 
W oryginalnym przepisie do ciasta dodana została konfitura z róży, ja dodałam płatki róży utarte z cukrem. Do lukru również dodałam płatki, dzięki czemu mazurek jest bardzo aromatyczny i w pięknym różowym kolorze. Udekorowałam cukrem różanym i płatkami migdałów.

  • Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 250 ml cukru pudru,
  • 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej,
  • 60 g bułki tartej,
  • lukier:
  • 250 g cukru pudru,
  • 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem,
  • 50 ml soku z cytryny,

Jajka ubić z cukrem i różą na pulchną masę. Dodać bułkę tartą i migdały (jeżeli mamy całe migdały, należy je zetrzeć).
Masę przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 30 x 21 cm ).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 35 minut. Lukier: utrzeć cukier z płatkami róży i sokiem cytrynowym.
Pokryć lukrem przestudzone ciasto. Udekrować. 


Pisanki od Ewy Mitowskiej z Mitowska Zagroda.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz