piątek, 9 marca 2018

Rolada z sera żółtego z pieczarkami



Rolada z sera żółtego - danie, którego nie znałam, zwróciłam na nie uwagę przeglądając stare broszury kulinarne z lat 70/80tych.
Ponieważ powtórzyła się w kilku broszurkach, w rożnych wariantach smakowych, postanowiłam zrobić roladę z pieczarkami.

  • 500 g sera żółtego (gouda....),
  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1,5 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku,
  • 2 łyżki masła


Ser zawinąć szczelnie w folię spożywczą, torebkę foliową i włożyć do wrzątku na 30 minut.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę poddusić na maśle, dodać pieczarki przesmażyć. Dodać tymianek. Dusić aż cały płyn odparuje.
Doprawić solą i pieprzem.


Ser wyjąć z wody, odwinąć z folii. 


Rozwałkować formując prostokąt.


Na serze ułożyć gorące pieczarki.


Zwinąć ser w roladę. Zawinąć w folię.
Odłożyć do lodówki.


Przed podaniem pokroić w plasterki.



4 komentarze:

  1. Pamiętam takie rolady z dzieciństwa.
    Jeść chyba nie jadłam, a i nie robiłam.
    Trzeba będzie wreszcie spróbować!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam, nie znałam, ale całkiem fajny pomysł :)

      Usuń