sobota, 10 marca 2018

Tort kokosowy z kremem budyniowo maślanym




Tort rodem z PRLu. Krem z masą budyniową był bardo popularny i w miarę tani. Wystarczyło mleko, budyń i masło.
Biszkopt kokosowy też często był pieczony.
W moim rodzinnym domu i w domach znajomych często pojawiał się na urodzinowych stołach.
Jeżeli użyjemy budyń bezglutenowy to otrzymamy tort bezglutenowy.

  • biszkopt:
  • 8 jajek,
  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g wiórków kokosowych,
  • ½ łyżki octu 3%,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • sól
  • krem:
  • 2 opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego) bezglutenowego,
  • 1 l mleka 3,2%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 360 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki brandy (to już według uznania),
  • wiórki kokosowe do dekoracji,

Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze do pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli.
Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odstawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia.


Krem: budyń przygotować według przepisu na opakowaniu.
Przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim tak zwany kożuch. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło (masło i budyń powinny być w takiej samej temperaturze) utrzeć na śmietanę. Następnie dalej ubijając dodawać budyń. Na koniec możemy dodać do smaku brandy.
Ciasto przekroić w poprzek na dwa placki. Placki można nasączyć mocną herbatą z cytryną i cukrem, którą można doprawić brandy.
Krem podzielić na trzy części – dwie większe i jedną mniejszą.
Na jeden placek nałożyć pierwszą większą część kremu, na nim ułożyć drugi placek. Na wierzchu i po bokach rozsmarować drugą większą część kremu. Z trzeciej (tej mniejszej) części kremu zrobić dekorację. Boki i wierzch posypać wiórkami kokosowymi.





2 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda ten tort. Postaram się zrobić go w weekend na urodziny brata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) pozdrowienia dla brata :)

      Usuń