sobota, 28 kwietnia 2018

Frittata ze szparagami – omlet ze szparagami



Frittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw.

  • 120 g wędzonego boczku,
  • 220 g szparagów zielonych,
  • 50 g szalotki,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 50 g sera (u mnie Provolone),
Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać.
Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około 2 cm.
Szalotkę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski.
Rozgrzać żeliwną patelnię (z metalową lub odczepianą rączką – patelnię będziemy wstawiać do piekarnika) wrzucić boczek, przesmażyć. Jeżeli boczek będzie zbyt chudy i nie wytopi się tłuszcz, należy dać łyżkę masła i wrzucić szalotkę.
Chwilę poddusić. Jeżeli mamy za mało tłuszczu, dodać łyżkę masła, wrzucić szparagi. Przesmażyć.


Wlać jajka i zamieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 2 minutach posypać serem. Zapiekać dalej około 8 minut. 



najlepsze szparagi z Gospodarstwa Ludwik Majlert





1 komentarz:

  1. uwielbiam robić fritatty na weekendowe śniadania :) mniam!

    OdpowiedzUsuń