czwartek, 11 kwietnia 2013

Tilapia smażona




Tilapia to ryba słodkowodna, jest bardzo delikatną i smaczną rybą, której ości są przyjazne zjadaczom.
Od niedawna można ją kupić świeżą gdyż w Bońkach koło Płońska znajduje się ich hodowla, która jest najnowocześniejszą hodowlą ryb w Europie. Dostępna jest tilapia czerwona i srebrna. 
  • Tilapia,
  • sól,
  • pieprz z kolendrą,
  • cytryna,
  • olej lub oliwa do smażenia

Tilapię umyć, osuszyć, naciąć po skosie na głębokość ok. 0,5 cm, oprószyć solą i pieprzem z kolendrą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę.


Na patelni rozgrzać olej, położyć rybę. Smażyć na niezbyt rozgrzanej patelni z obu stron około 15 - 20 minut.


Z tilapią miałam przyjemność zapoznać się podczas targów EuroGastro gdzie na stoisku firmy Global Fisch szef kuchni hotelu TED, doradca kulinarny Global Fish Paweł Antas uczył ją przyrządzać. 


Grands Cepages Chardonnay 2012
To białe wino pochodzi z kolekcji większej liczby win o tej samej nazwie. Zamysłem Winiarzy przy tworzeniu tej linii było oddanie charakteru miejsc, z których się wywodzą. A pochodzą z niewielkich parceli z południowo-zachodniej Francji, z gleb, które dają wina o bogatym charakterze i osobowości. Ponieważ klimat panujący w tym rejonie gwarantuje sporą różnicę temperatur między dniem i nocą, w winie mocno wyczuwalne są nuty jabłek i ananasów. Poza tym wino posiada bardzo dobrą strukturę, smak świeżych owoców oraz wyraźną mineralną nutę, dzięki której wino świetnie komponuje się z
potrawami, a szczególnie z rybami i owocami morza. Wino dostępne w Polsce od około 6 tygodni, łatwe do rozpoznania na półce po charakterystycznej etykiecie z kiściem winogron.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.

4 komentarze:

  1. Ryba najdelikatniejsza jaka jadlem. Moim zdaniem wystarczy smazyc max. 4minuty z kazdej strony a do popicia polecam rieslinga! Aktualnie w biedronce za 14zl mozna dostac kapitalnie mineralnego, z duza doza rownowazacej slodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety po 8 minutach surowa jeszcze w środku, zależy od wielkości ryb. Dla moich było to zdecydowanie za mało :(

      Usuń
  2. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń