środa, 26 października 2016

Pierogi z dzika



  • farsz:
  • 600 g mięsa z dzika,
  • 4 jagody jałowca,
  • gałązka rozmarynu,
  • 220 g słoniny solonej,
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 100 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi),
  • sól,
  • pieprz,
  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej „0”,
  • 10 g grzybów suszonych,
  • sól,
  • 6 żółtek,
  • 30 ml oliwy,
  • ciepła woda (150 – 250) ml,
  • sos:
  • 2 cebule,
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 100 ml mocnego bulionu,
  • masła,
Sos: cebule pokroić w cienkie półplasterki poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać wino i bulion, dusić razem kilka minut. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka i gotować, aż zredukujemy połowę objętości. Dodać 3 łyżki zimnego masła, gotować mieszając aż całe masło się roztopi. Zdjąć z ognia.
Farsz: mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec, pieprz oraz rozmaryn i smażyć mieszając, około 5 minut.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać niezbyt drobno.
Mięso zemleć.
Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy, wymieszać.
Ciasto: grzyby zmiksować. Mąkę wymieszać z grzybami. Wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski, następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję farszu, ciasto zlepiać formując pierogi.
Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć.
Podawać z sosem.



zastawa z 




6 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry. I znowu "się czepiam". Gdy robi pani sos, dodaje bulion,razem z cebulką, winem i masłem. Do farszu również dodawany jest bulion-ile go dodać? Bo cały, 200ml został dodany do sosu. Pozdrawiam z ponurego miasta. Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak... to nie czepialstwo... a czytanie ze zrozumieniem :) dzięki :) ja czytam przepis, daję później do sprawdzenia i... no jak widać, nie zawsze są wyłapywane błędy :( Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam. Joanna

      Usuń
  3. Slonine trzeba zmielic inaczej bedzie lipa z pierogow. Ale ogolnie ok

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta słoninka drobno pokrojona jest super :) polecam raz spróbować :)

      Usuń