sobota, 16 października 2021

Naleśniki pieczone z duszonymi kurkami


Naleśniki pieczone, naleśniki pieczone z duszonymi kurkami.

Na późne śniadanie, podobiadek, obiad lub wczesną kolację.

Mało pracy a efekt wspaniały. Zamiast duszonych kurek mogą być duszone pieczarki, sos z grzybów suszonych lub inny wytrawny farsz.


  • Naleśnik:

  • 2 jajka,

  • 120 ml mleka,

  • 60 g mąki pszennej,

  • 1/2 łyżeczki do kawy soli,

  • masło do smażenia

  • kurki duszone:

  • 400 g kurek,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • 80 ml białego wina półwytrawnego,

  • 150 ml śmietany kremówki,

  • sól,

  • pieprz,


Kurki duszone: kurki oczyścić, jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.


Naleśnik: patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut.




W tym czasie brzegi naleśnika bardzo urosną, po wyjęciu z piekarnika nieco opadną.



Upieczonego naleśnika wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego kurki.



2 komentarze:

  1. uwielbiam kurki i naleśniki. ich połączenie musi być nieziemskie. koniecznie muszę skorzystać z przepisu

    OdpowiedzUsuń