sobota, 16 października 2021

Naleśniki pieczone z duszonymi kurkami


Naleśniki pieczone, naleśniki pieczone z duszonymi kurkami.

Na późne śniadanie, podobiadek, obiad lub wczesną kolację.

Mało pracy a efekt wspaniały. Zamiast duszonych kurek mogą być duszone pieczarki, sos z grzybów suszonych lub inny wytrawny farsz.

Kurki duszone: kurki oczyścić, jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.

Naleśnik: do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać około 500 ml mleko, szczyptę soli, wszystko wymieszać mikserem. Patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut.



W tym czasie brzegi naleśnika bardzo urosną, po wyjęciu z piekarnika nieco opadną.



Upieczonego naleśnika wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego kurki.




  • Naleśnik:

  • 2 jajka,

  • 120 ml mleka,

  • 60 g mąki pszennej,

  • 1/2 łyżeczki do kawy soli,

  • masło do smażenia

  • kurki duszone:

  • 400 g kurek,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • 80 ml białego wina półwytrawnego,

  • 150 ml śmietany kremówki,

  • sól,

  • pieprz,


2 komentarze:

  1. uwielbiam kurki i naleśniki. ich połączenie musi być nieziemskie. koniecznie muszę skorzystać z przepisu

    OdpowiedzUsuń