Naleśniki pieczone, naleśniki pieczone z duszonymi kurkami.
Na późne śniadanie, podobiadek, obiad lub wczesną kolację.
Mało pracy a efekt wspaniały. Zamiast duszonych kurek mogą być duszone pieczarki, sos z grzybów suszonych lub inny wytrawny farsz.
Naleśnik:
2 jajka,
120 ml mleka,
60 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki do kawy soli,
masło do smażenia
kurki duszone:
400 g kurek,
1 cebula,
2 łyżki masła,
80 ml białego wina półwytrawnego,
150 ml śmietany kremówki,
sól,
pieprz,
Kurki duszone: kurki oczyścić, jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.
Naleśnik: patelnię lub naczynie (o średnicy około 20 cm) do zapiekania rozgrzać rozpuszczając na nim masło. Wlać na nie ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 – 20 minut.
W tym czasie brzegi naleśnika bardzo urosną, po wyjęciu z piekarnika nieco opadną.
uwielbiam kurki i naleśniki. ich połączenie musi być nieziemskie. koniecznie muszę skorzystać z przepisu
OdpowiedzUsuńPolecam :) To jest pyszne :)
Usuń