środa, 6 października 2021

Ziemniaki po węgiersku, ziemniaki duszone


Ziemniaki duszone, ziemniaki po węgiersku według starej węgierskiej kuchni, z dodatkiem papryki i na smalcu, a nie na maśle klarowanym czy oleju. Na smalcu są najlepsze.

Najlepsze będą ziemniaki takie, które nie rozpadną się, czyli sałatkowe (typ kulinarny A).


  • 1 kg niewielkich ziemniaków (w miarę równej wielkości),

  • 3 - 4 łyżki smalcu,

  • 2 – 3 cebule,

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,

  • sól,

  • 250 ml śmietany – u mnie 30%,

  • natka pietruszki,




Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do wrzącej wody i gotować kilka minut. Ziemniaki mają być al'dente.

Ziemniaki odcedzić.

Cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym smalcu.

Do podsmażonej cebuli wsypać paprykę, wrzucić ziemniaki i zamieszać delikatnie. Chwilę razem smażyć.

Oprószyć solą.

Wlać śmietanę, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut, aż ziemniaki będą gotowe.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz