czwartek, 21 października 2021

Wieprzowina duszona w warzywach

 


Wieprzowina, schab karkowy lub środkowy duszony w warzywach.



  • Schab środkowy lub karkowy ok. 1,5 kg.,

  • 2 średnie bataty,

  • 4 marchewki,

  • biała część pora,

  • 2 - 3 cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • sól,

  • cukier,

  • 6 – 8 ziaren pieprzu,

  • 3 ziela angielskie,

  • 1 listek laurowy,

  • 3 – 4 łyżki smalcu,




Cebule pokroić w grubsze ćwierćplasterki.

Marchewkę pokroić w grubsze półplasterki.

Bataty pokroić w kotkę.

Pora pokroić w półplasterki.

Czosnek rozgnieść.

Mięso podsmażyć na 2 łyżkach smalcu, na rumiano ze wszystkich stron.

Przełożyć na półmisek.

Na patelnię wrzucić cebulę i przesmażyć. Dodać marchewkę, czosnek i razem przesmażyć, następnie dodać bataty, paprykę i przesmażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Na warzywach ułożyć mięso.

Wlać bulion lub wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu, lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.




Dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.




Podałam z makaronem farfalle - kokardkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz