Kotlety wieprzowe, schabowe z zielonym marynowanym pieprzem.
600 g schabu,
mąka pszenna,
1 – 2 cebule,
200 ml śmietany 30%,
3 łyżki brandy,
masło,
3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego,
sól,
cukier,
100 ml bulionu,
Mięso pokroić na cienkie kotlety. Kotlety delikatnie rozbić. Oprószyć solą i mąką.
Cebule pokroić w cienkie półplasterki.
Mięso podsmażyć na maśle na rumiano z obu stron. Przełożyć do rondla i trzymać w cieple.
Na patelnię wrzucić cebulę i dusić, aż będzie szklista.
Przełożyć do mięsa. Wlać brandy i zagotować. Następnie wlać bulion, dodać odsączony i opłukany pieprz.
Zagotować. Dusić kilka minut.
Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz