czwartek, 10 lutego 2022

Kotlety wieprzowe z zielonym pieprzem



Kotlety wieprzowe, schabowe z zielonym marynowanym pieprzem.


  • 600 g schabu,

  • mąka pszenna,

  • 1 – 2 cebule,

  • 200 ml śmietany 30%,

  • 3 łyżki brandy,

  • masło,

  • 3 łyżki zielonego pieprzu marynowanego,

  • sól,

  • cukier,

  • 100 ml bulionu,




Mięso pokroić na cienkie kotlety. Kotlety delikatnie rozbić. Oprószyć solą i mąką.

Cebule pokroić w cienkie półplasterki.

Mięso podsmażyć na maśle na rumiano z obu stron. Przełożyć do rondla i trzymać w cieple.

Na patelnię wrzucić cebulę i dusić, aż będzie szklista.

Przełożyć do mięsa. Wlać brandy i zagotować. Następnie wlać bulion, dodać odsączony i opłukany pieprz.

Zagotować. Dusić kilka minut.

Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz