poniedziałek, 7 lutego 2022

Zapiekanka z ziemniaków i z mięsa


Zapiekanka z gotowanych ziemniaków i mięsa mielonego.


  • Ziemniaki:

  • 1,1 kg ziemniaków (typ kulinarny B),

  • 80 ml mleka,

  • jajko,

  • 1 – 1,5 łyżki masła,

  • nadzienie:

  • 400 g łopatki wieprzowej,

  • 1 sucha bułka (kajzerka),

  • 1 cebula,

  • chrzan,

  • 60 ml śmietany 18%,

  • sól,

  • tłuszcz do wysmarowania formy.




Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować i rozetrzeć.

Do ziemniaków wlać mleko, dodać rozbełtane jajko, masło i dokładnie wymieszać.

Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć.

Mięso, bułkę i cebulę zemleć.

Doprawić do smaku solą, chrzanem (około 2 – 3 łyżki chrzanu).

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć 1/3 masy ziemniaczanej, na niej ułożyć 1/2 masy mięsnej, kolejną 1/3 część masy ziemniaczanej, resztę masy mięsnej i przykryć pozostałą masą ziemniaczaną.

Posmarować śmietaną.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.





2 komentarze: