wtorek, 15 lutego 2022

Mielone kotlety z piersi kurczaka z cukinią


Kotlety mielone z piersi kurczaka lub indyka z cukinią.


  • 450 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie pierś indyka),

  • 2 małe cukinie (około 340g),

  • 1 nieduża cebula,

  • 2 ząbki czosnki,

  • skórka otarta z cytryny,

  • sól,

  • ostra papryczka,

  • 2 jajka,

  • bułka tarta,

  • olej do smażenia,




Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na 2 łyżkach oleju.

Podczas duszenia dodać roztarty czosnek.

Cebulę odstawić do ostudzenia.

Cukinię zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na parę minut.

Mięso i cebule zemleć.

Do mięsa dodać odciśniętą cukinię, jajka i skórkę cytrynową.

Wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie ostrą papryczką.

Z masy formować kotlety (6 – 8), obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju, na rumiano z obu stron.

Na drugiej patelni rozpuścić masło, ułożyć na niej podsmażone kotlety, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 20 minut.



1 komentarz: