Kotlety mielone z piersi kurczaka lub indyka z cukinią.
450 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie pierś indyka),
2 małe cukinie (około 340g),
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnki,
skórka otarta z cytryny,
sól,
ostra papryczka,
2 jajka,
bułka tarta,
olej do smażenia,
Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na 2 łyżkach oleju.
Podczas duszenia dodać roztarty czosnek.
Cebulę odstawić do ostudzenia.
Cukinię zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na parę minut.
Mięso i cebule zemleć.
Do mięsa dodać odciśniętą cukinię, jajka i skórkę cytrynową.
Wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie ostrą papryczką.
Z masy formować kotlety (6 – 8), obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju, na rumiano z obu stron.
Na drugiej patelni rozpuścić masło, ułożyć na niej podsmażone kotlety, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu około 20 minut.
Bardzo fajne kotleciki z piersi z kurczaka ;)
OdpowiedzUsuń