piątek, 18 lutego 2022

Pesto alla trapanese z makaronem, z busiate


Pesto alla trapanese z busiati lub z tagliatelle lub spaghetti. 

Pesto alla trapanese, pesto alla siciliana lub pesto rosso to sycylijskie pesto z migdałów, pomidorów i bazylii z przyprawami.

Przepis na pesto powstał w Trapani (miasto, gmina i region na Sycylii), na wzór pesto przybyłego statkami ze wschodu. Było to pesto z orzechami włoskimi i czosnkiem. Marynarze w Trapani orzechy włoskie zamienili na sycylijskie migdały i dodali pomidory.

Z pesto przygotowuje się makaron, może być spaghetti, ale tradycyjnie podawane jest z busiate (busiati) sycylijskim makaronem z Trapani.

Busiate nazwę swoją zawdzięcza swojemu kształtowi przypominającemu łodygę trawy, której używa się do przygotowania i nadania spiralnego kształtu makaronu.

Busiati z pesto alla trapanese zostało wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.




  • 3 porcje busiate (może być spaghetti) około 120 g na porcję,

  • 100 g łuskanych migdałów,

  • 500 g pomidorów,

  • 1 ząbek czosnku,

  • listki bazylii ( 5 – 6 gałązek, około 30 listków),

  • sól,

  • 2 łyżki startego pecorino,

  • 2 łyżki oliwy,



Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

Pokroić na ósemki i wyjąć pestki.

Włożyć do blendera razem z migdałami, obranym ząbkiem czosnku i pecorino. Utrzeć na jednolitą masę, doprawić do smaku solą.

Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Na patelnię wlać oliwę, dodać pesto, wrzucić makaron i wlać trochę wody z gotowania makaronu, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wymieszać.



Nakładać.




Ja posypałam makaron dodatkową porcją pecorino.

1 komentarz: