Pesto alla trapanese z busiati lub z tagliatelle lub spaghetti.
Pesto alla trapanese, pesto alla siciliana lub pesto rosso to sycylijskie pesto z migdałów, pomidorów i bazylii z przyprawami.
Przepis na pesto powstał w Trapani (miasto, gmina i region na Sycylii), na wzór pesto przybyłego statkami ze wschodu. Było to pesto z orzechami włoskimi i czosnkiem. Marynarze w Trapani orzechy włoskie zamienili na sycylijskie migdały i dodali pomidory.
Z pesto przygotowuje się makaron, może być spaghetti, ale tradycyjnie podawane jest z busiate (busiati) sycylijskim makaronem z Trapani.
Busiate nazwę swoją zawdzięcza swojemu kształtowi przypominającemu łodygę trawy, której używa się do przygotowania i nadania spiralnego kształtu makaronu.
Busiati z pesto alla trapanese zostało wpisane na listę tradycyjnych włoskich produktów spożywczych.
3 porcje busiate (może być spaghetti) około 120 g na porcję,
100 g łuskanych migdałów,
500 g pomidorów,
1 ząbek czosnku,
listki bazylii ( 5 – 6 gałązek, około 30 listków),
sól,
2 łyżki startego pecorino,
2 łyżki oliwy,
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Pokroić na ósemki i wyjąć pestki.
Włożyć do blendera razem z migdałami, obranym ząbkiem czosnku i pecorino. Utrzeć na jednolitą masę, doprawić do smaku solą.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wlać oliwę, dodać pesto, wrzucić makaron i wlać trochę wody z gotowania makaronu, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wymieszać.
Ja posypałam makaron dodatkową porcją pecorino.
Ślinka cieknie na sam widok! :)
OdpowiedzUsuń