wtorek, 1 marca 2022

Liwance


Liwance to rodzaj drożdżowych racuchów, blinków drożdżowych. Smaży się je na małych patelniach, „wielkości spodka filiżanki do czarnej kawy”.

Przepis z książki Róży Makarewicz Praktyczna kuchnia z 1910 roku.



Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i 50 ml mleka. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem, żółtkami, mąką, skórką cytrynową i drożdżami.

Powinniśmy otrzymać tak gęste ciasto jak na lane kluski.

W razie potrzeby dodać trochę mąki lub mleka.

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania sól.

Pianę dokładnie, ale delikatnie wymieszać z ciastem.

Odstawić do wyrośnięcia.

Na rozgrzaną patelnię wlewać trochę masła klarowanego, nalewać na nie ciasto na grubość palca.

Placuszki smażyć na rumiano z obu stron.

Podawać z rozkruszonym białym serem i powidłami.




Podałam z białym serem i konfiturą z róży.





  • 270 g mąki tortowej,

  • 450 ml ciepłego mleka,

  • 2 jajka,

  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,

  • 35 g cukru,

  • 1/4 łyżeczki soli,

  • skórka otarta z cytryny,

  • masło klarowane,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz