poniedziałek, 14 marca 2022

Bliny ziemniaczane


Bliny ziemniaczane takie jakie podawano w PRL-owskich restauracjach. Przepis z „Kucharza gastronoma” książki dla zakładów gastronomicznych.

Tak pisano w przedmowie do wydania pierwszego (1961): „Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia”.

Według przepisu z podanej ilości produktów powinno wyjść 12 – 13 blinów smażonych na patelni o średnicy 14 cm. Na jedną porcję liczono 2 bliny.

Bliny przed podaniem należy polać masłem.

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.


  • 750 g ziemniaków mączystych,

  • 3 jajka,

  • 150 g bułki tartej,

  • 280 ml mleka,

  • 180 ml gęstej śmietany 18%,

  • 13 g cukru,

  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży,

  • sól,

  • smalec do smażenia,

  • masło do polania blinów,


Do 30 ml letniego mleka wsypać cukier, dodać drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.

Bułkę zalać letnim mlekiem, wymieszać. Odczekać chwilę, aby bułka wchłonęła cały płyn.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków.

Do ziemniaków dodać namoczoną bułkę, żółtka, śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Dodać łyżeczkę soli i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę.

Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą ziemniaczaną.

Na rozgrzanym smalcu smażyć bliny.

Podawać polane stopionym masłem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz