Bliny ziemniaczane takie jakie podawano w PRL-owskich restauracjach. Przepis z „Kucharza gastronoma” książki dla zakładów gastronomicznych.
Tak pisano w przedmowie do wydania pierwszego (1961): „Książka ta powinna się znaleźć w każdym zakładzie gastronomicznym, na każdym jego zapleczu produkcyjnym jako nieodłączny towarzysz pracy personelu produkcyjnego i podstawowy materiał do szkolenia”.
Według przepisu z podanej ilości produktów powinno wyjść 12 – 13 blinów smażonych na patelni o średnicy 14 cm. Na jedną porcję liczono 2 bliny.
Bliny przed podaniem należy polać masłem.
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
750 g ziemniaków mączystych,
3 jajka,
150 g bułki tartej,
280 ml mleka,
180 ml gęstej śmietany 18%,
13 g cukru,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży,
sól,
smalec do smażenia,
masło do polania blinów,
Do 30 ml letniego mleka wsypać cukier, dodać drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Bułkę zalać letnim mlekiem, wymieszać. Odczekać chwilę, aby bułka wchłonęła cały płyn.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce do ziemniaków.
Do ziemniaków dodać namoczoną bułkę, żółtka, śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Dodać łyżeczkę soli i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą ziemniaczaną.
Na rozgrzanym smalcu smażyć bliny.
Podawać polane stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz