piątek, 25 marca 2022

Kawowo - pomarańczowy sernik na zimno


Poranna kawa i sok pomarańczowy w jednym, kawowo - pomarańczowy sernik na zimno.

Z podanej ilości składników otrzymałam 12 serniczków o wymiarach 4 x 9 cm.




  • Sernik pomarańczowy:

  • 2 serki śmietankowe homogenizowane (łącznie 400 g),

  • 100 ml soku pomarańczowego,

  • skórka otarta z 1 pomarańczy,

  • 200 ml mleka słodzonego skondensowanego,

  • 14 g żelatyny,


  • sernik kawowy:

  • 2 serki śmietankowe homogenizowane (łącznie 400 g),

  • 2 espresso (100 ml),

  • 200 ml mleka słodzonego skondensowanego,

  • 14 g żelatyny,


  • 100 g migdałów prażonych solonych,


Sernik pomarańczowy: sok zagotować lekko przestudzić. Wlać do miseczki z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia żelatyny.

2 serki ubić z cukrem i z mlekiem skondensowanym. Podczas ubijania dodać sok z żelatyną. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie pulchna.




Masę przełożyć do przygotowanych foremek przepłukanych zimną wodą.


Sernik kawowy: gorącą kawę wlać do miseczki z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia żelatyny.

2 serki ubić z cukrem i z mlekiem skondensowanym. Podczas ubijania dodać kawę z żelatyną. Ubijać, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie pulchna.




Masę wyłożyć na masę pomarańczową


Migdały niezbyt drobno zmiksować.

Posypać z wierzchu serniczki, lekko docisnąć dłonią.

Odstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.



Przed podaniem wyjąć z formy i odwrócić do „góry nogami”.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz