czwartek, 17 marca 2022

Śledzie wędzone, marynowane

Śledzie wędzone, marynowane, przepis z broszury Zimne przekąski wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym.

Jeżeli lubicie wędzone szprotki w oleju, to te śledzie na pewno pokochacie.




Z płatów śledzi zdjąć skórę, uważając aby połówki śledzi zostały całe.

Ułożyć śledzie w płaskim naczyniu.

Dodać przyprawy, lekko oprószyć majerankiem i zalać olejem.

Śledzie przycisnąć i odstawić w chłodne miejsce na 4 - 5 dni.




  • 4 płaty śledzi (u mnie śledzie wędzone na zimno),

  • 2 – 3 listki laurowe,

  • 10 ziaren pieprzu czarnego,

  • 5 owoców ziela angielskiego,

  • olej, u mnie rzepakowy tłoczony na zimno,

  • majeranek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz