Placki z batatów, słodkich ziemniaków z cukinią. Są pyszną
alternatywą placków ziemniaczanych. Są zdrowsze, szczególnie dla
alternatywą placków ziemniaczanych. Są zdrowsze, szczególnie dla
cukrzyków, gdyż bataty mają niski indeks glikemiczny.
1 batat (około 400 g),
2 nieduże cukinie (około 400 g),
3 jajka,
2 łyżki skrobi kukurydzianej,
sól,
drobno posiekane chilli do smaku,
olej do smażenia
Batata obrać.
Cukinie umyć, nie obierać.
Batata i cukinie zetrzeć na tarce o niezbyt dużych oczkach.
Oprószyć łyżeczką soli. Wymieszać. Odstawić na co najmniej 15 minut.
Następnie odcisnąć dokładnie – najlepiej warzywa przełożyć do ściereczki i odcisnąć.
Odciśnięte warzywa przełożyć do miski, dodać chilli lub inną ostrą papryczkę.
Doprawić do smaku solą.
Wlać wybełtane jajka i wsypać 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placki na rumiano z obu stron.
Podałam z sosem jogurtowym z czosnkiem.
1 jogurt grecki,
1 – 2 ząbki czosnku,
3 – 4 listki mięty,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
Czosnek rozgnieść. Miętę posiekać.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz