wtorek, 8 marca 2022

Placki z batatów z cukinią

Placki z batatów, słodkich ziemniaków z cukinią. Są pyszną
alternatywą placków ziemniaczanych. Są zdrowsze, szczególnie dla
cukrzyków, gdyż bataty mają niski indeks glikemiczny.


  • 1 batat (około 400 g),
  • 2 nieduże cukinie (około 400 g),	
  • 3 jajka, 	
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,	
  • sól,
  • drobno posiekane chilli do smaku,	
  • olej do smażenia

Batata obrać.
Cukinie umyć, nie obierać.
Batata i cukinie zetrzeć na tarce o niezbyt dużych oczkach.
Oprószyć łyżeczką soli. Wymieszać. Odstawić na co najmniej 15 minut.
Następnie odcisnąć dokładnie – najlepiej warzywa przełożyć do ściereczki i odcisnąć.
Odciśnięte warzywa przełożyć do miski, dodać chilli lub inną ostrą papryczkę.
Doprawić do smaku solą.
Wlać wybełtane jajka i wsypać 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placki na rumiano z obu stron.

Podałam z sosem jogurtowym z czosnkiem.
  • 1 jogurt grecki,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 3 – 4 listki mięty,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
Czosnek rozgnieść. Miętę posiekać.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz