Placki z batatów, słodkich ziemniaków z cukinią. Są pyszną
alternatywą placków ziemniaczanych. Są zdrowsze, szczególnie dla
alternatywą placków ziemniaczanych. Są zdrowsze, szczególnie dla
cukrzyków, gdyż bataty mają niski indeks glikemiczny.
1 batat (około 400 g),2 nieduże cukinie (około 400 g),3 jajka,2 łyżki skrobi kukurydzianej,sól,drobno posiekane chilli do smaku,olej do smażenia
Batata obrać.
Cukinie umyć, nie obierać.
Batata i cukinie zetrzeć na tarce o niezbyt dużych oczkach.
Oprószyć łyżeczką soli. Wymieszać. Odstawić na co najmniej 15 minut.
Następnie odcisnąć dokładnie – najlepiej warzywa przełożyć do ściereczki i odcisnąć.
Odciśnięte warzywa przełożyć do miski, dodać chilli lub inną ostrą papryczkę.
Doprawić do smaku solą.
Wlać wybełtane jajka i wsypać 2 łyżki mąki kukurydzianej.
Dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć placki na rumiano z obu stron.
Podałam z sosem jogurtowym z czosnkiem.
1 jogurt grecki,1 – 2 ząbki czosnku,3 – 4 listki mięty,sok z 1/2 cytryny,sól,
Czosnek rozgnieść. Miętę posiekać.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz