niedziela, 20 maja 2012

Roladki z indyka


  • 60 dag mięsa z udka indyka,
  • 10 dag boczku surowego,
  • garść suszonych moreli,
  • garść obranych migdałów,
  • 100 ml miodu pitnego czwórniaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 plastrów boczku wędzonego 

Morele sparzyć, namoczyć w miodzie pitnym, pokroić w niewielkie kawałki. Migdały przesiekać. Mięso zmielić, dodać bakalie, sól, pieprz, miód i dokładnie wymieszać..
Mięso podzielić na 10 części z każdej formować „kotlety” jak na zdjęciu. Owijać boczkiem i „spinać” wzdłuż patyczkiem.
Ponieważ mięso indyka jest suche potrzebuje trochę tłuszczu. Zamiast boczku można dodać olej słonecznikowy. 


Do roladek z indyka Joasi polecam włoskie wino robione metodą „appasimento”: Alfredo Primitivo, IGT Puglia, Włochy. Dostępne w Makro C&C, cena około 28 zł

Wino dzięki użytej metodzie produkcji „appasimento”, na nosie eksploduje bogactwem aromatów wiśni, jagód z dodatkiem nuty przypraw korzennych. Na podniebieniu świeże, z dobrą kwasowością i gładkimi taninami, które doskonale współgrają z delikatnością indyka.
Intensywny charakter i „wirtualna” słodycz uzyskana dzięki użytej metodzie produkcji powoduję, że wino pomimo deklaracji swej wytrawności doskonale idzie ze słodką oprawą dania. Jest to połączenie od pierwszego „siorbnięcia”:)


Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Appassimento – to starożytna, wywodząca się jeszcze z czasów rzymskich, technika polegająca na tym, że idealnie zdrowe, dojrzałe kiście winogron zbiera się z krzaka i układa na bambusowych platformach, dobrze wentylowanych suszarniach. Winogrona suszą się tam przez 100 – 120 dni (od października do stycznia), po czym poddawane są winifikacji.
Podczas procesu produkcji następuje nadzwyczajna koncentracja aromatów i smaku, co daje wyjątkowe wina.

3 komentarze:

  1. Bardzo ladnie dania i profil.Pozdrawiam serdecznie Svetlana

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję, miło mi bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ,ja odświeżam ciekawy przepis :D Mam nadzieję ,że uda się go wykorzystać .
    Super propozycja z winem i lekki opis powstania.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń