niedziela, 20 maja 2012

Roladki z indyka


  • 60 dag mięsa z udka indyka,
  • 10 dag boczku surowego,
  • garść suszonych moreli,
  • garść obranych migdałów,
  • 100 ml miodu pitnego czwórniaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 10 plastrów boczku wędzonego 


Morele sparzyć, namoczyć w miodzie pitnym, pokroić w niewielkie kawałki. Migdały przesiekać. 
Mięso zemleć. 
Do zmielonego mięsa dodać bakalie, sól, pieprz, miód i dokładnie wymieszać.
Mięso podzielić na 10 części z każdej formować „kotlety” jak na zdjęciu. Owijać boczkiem i „spinać” wzdłuż patyczkiem.
Ponieważ mięso indyka jest suche potrzebuje trochę tłuszczu. Zamiast boczku można dodać olej słonecznikowy. 




3 komentarze:

  1. Bardzo ladnie dania i profil.Pozdrawiam serdecznie Svetlana

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję, miło mi bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam ,ja odświeżam ciekawy przepis :D Mam nadzieję ,że uda się go wykorzystać .
    Super propozycja z winem i lekki opis powstania.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń