niedziela, 27 maja 2012

Sernik z burakiem liściowym.




Ciasto (przepis według Adama Chrząstowskiego)
  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, masło, jajko, łyżeczkę soli, ½ łyżeczki cukru wrzucić do malaksera i zmiksować. Wyłożyć do tortownicy, wylepić nim dno i boki ( do wysokości 2 cm). Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, na co najmniej pół godziny. Wyjąć, ponakłuwać widelcem, ułożyć na nim pergamin i wysypać np. grochem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut na jasny kolor.

  • 650 gram sera białego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka sody,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra,
  • cukier,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 200 gram buraka liściowego.
Liście buraka liściowego umyć, zblanszować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie, razem z natką pietruszki. Liście odsączyć – lekko odcisnąć, natkę pietruszki wyrzucić.
Utrzeć jajka, ucierając dodać do nich rozkruszony ser, następnie rozgnieciony czosnek, sól, młotkowany pieprz i zmieloną kolendrę oraz sodę.

Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć liście buraka, przykryć resztą masy. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy wierzch się zrumieni przykryć folią lub papierem do pieczenia.


Do sernika Joasi polecam do wypróbowania wino: Cono Sur Gewürztraminer, Chile. Ogólnie dostępne, najłatwiej kupić w Makro C&C, a także w sieci sklepów: Organic Farma Zdrowia, cena około 28 zł

We Francji o winach, przepełnionych aromatem typu gewürztraminer, mówi się „petit Jezus en culotte de velours” (Jezus w aksamitnych majteczkach). W chilijskim gewürztraminerze o odmiennym terroir, odnajdziemy na nosie tą upajająco zniewalającą słodycz soczystej gruszki, melona, kwiatów róży, liczy jak w francuskiej wersji. Natomiast na podniebieniu zaskoczenie, brak obiecanej słodyczy tak jak w przypadku sernika Joasi:). I właśnie tak dobrze to wino będzie się zgadzać z tą potrawą. W smaku finezyjne, mineralne o subtelnym pikantnym smaku będzie doskonale współgrać z aromatami: czosnku, kolendry otoczonych białym serem, które są obecne w tym daniu. Takie zestawienie przyniesie Państwu wiele bezcennych, niezapomnianych wrażeń smakowych:)
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Terroir - unikatowy splot warunków geologicznych i klimatycznych, w których
wytwarzany jest dany produkt spożywczy, co nadaje mu ściśle określony i niepowtarzalny
charakter. Pojęcie stosuje się najczęściej w produkcji wina, serów i kawy.
Słowo terroir można tłumaczyć jako poczucie miejsca, ale też jako licząca setki lat gleba.
Terroir, wraz z innymi czynnikami, takimi jak rok i pora produkcji, pokarm, którym żywiły się zwierzęta i ich rasa (w przypadku serowarstwa), czas i warunki dojrzewania, stanowi podstawę jakości i smaku produktów regionalnych i tradycyjnych. W przypadku wytwarzania wina podstawowe czynniki składowe terroir to: gleba, leżąca pod nią skała, wysokość nad poziomem morza, nachylenie terenu, orientacja wobec słońca, ogólnie pojęty mikroklimat (deszcze, wiatry, wilgotność, wahania temperatury itp.). Żadne dwie winnice nie mają tego samego terroira.

11 komentarzy:

  1. Musi smakować wspaniale!
    Bardzo lubię wytrawne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakują troszkę te buraczki, ale...

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ostanie ciasto z burakiem skończyło się fiaskiem ;) ale u Ciebie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny sernik ale wart wypróbowania, chetnie skosztuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie dzisiaj wypróbuję podany przepis, ogród obdarował mnie urodzajem buraka liściowego i poza mrożeniem go na czas zimowy szukam inspiracji na smaczne podanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. mam nadzieję, że smakował sernik :) serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zapisuję do zrobienia, myślę że może pozytywnie zaskoczyc :) mam pytanie, w ogrodku mam buraka lisciowego, jednak jest to chyba inna odmiana, łodygi, a właściwie twarde części liści są jasnozielone. W sklepach spotkalam się tylko z czerwonym i żółtym kolorem. Czy moj burak jest ok do tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łodygi mają różne kolory – od bladozielonych po żółte czy bordowe, różnią się raczej tylko kolorem... więc powinien być dobry :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Dziękuję za odpowiedź:) jak znajdę chwilę na pieczenie to podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na wieści :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń