niedziela, 27 maja 2012

Sernik z burakiem liściowym.


Sernik nie zawsze musi być na słodko. Proponuję sernik w wersji wytrawnej z mangoldem, czyli burakiem liściowym. 

  • ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,

  • masa serowa:
  • 650 g sera białego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka sody,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra,
  • cukier,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 200 gram buraka liściowego.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto: mąkę, masło, jajko, łyżeczkę soli, ½ łyżeczki cukru wrzucić do malaksera i zmiksować. Wyłożyć do tortownicy, wylepić nim dno i boki ( do wysokości 2 cm). Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki, na co najmniej pół godziny. Wyjąć, ponakłuwać widelcem, ułożyć na nim pergamin i wysypać np. grochem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut na jasny kolor.

Masa serowa: liście buraka liściowego umyć, zblanszować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie, razem z natką pietruszki. Liście odsączyć – lekko odcisnąć, natkę pietruszki wyrzucić.
Utrzeć jajka, ucierając dodać do nich rozkruszony ser, następnie rozgnieciony czosnek, sól, młotkowany pieprz i zmieloną kolendrę oraz sodę.

Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć liście buraka, przykryć resztą masy. Piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy wierzch się zrumieni przykryć folią lub papierem do pieczenia.



11 komentarzy:

  1. Musi smakować wspaniale!
    Bardzo lubię wytrawne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. zaskakują troszkę te buraczki, ale...

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ostanie ciasto z burakiem skończyło się fiaskiem ;) ale u Ciebie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny sernik ale wart wypróbowania, chetnie skosztuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie dzisiaj wypróbuję podany przepis, ogród obdarował mnie urodzajem buraka liściowego i poza mrożeniem go na czas zimowy szukam inspiracji na smaczne podanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. mam nadzieję, że smakował sernik :) serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis zapisuję do zrobienia, myślę że może pozytywnie zaskoczyc :) mam pytanie, w ogrodku mam buraka lisciowego, jednak jest to chyba inna odmiana, łodygi, a właściwie twarde części liści są jasnozielone. W sklepach spotkalam się tylko z czerwonym i żółtym kolorem. Czy moj burak jest ok do tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łodygi mają różne kolory – od bladozielonych po żółte czy bordowe, różnią się raczej tylko kolorem... więc powinien być dobry :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Dziękuję za odpowiedź:) jak znajdę chwilę na pieczenie to podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń