wtorek, 10 lipca 2012

Ciasto z jagodami

Przepis stary, odkurzony i troszkę wzbogacony.
  • 200 gram miękkiego masła,
  • 200 gram sera jak na sernik,
  • 400 gram mąki,
  • 250 gram cukru pudru, w tym cukier waniliowy,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 gram jagód.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodać i ser i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka i cukier. Następnie dodać proszek do pieczenia, mieszając dalej dodawać mąkę a na koniec śmietanę. Białka ubić na pianę pod koniec ubijania dodać szczyptę soli ( do ubijania białek zawsze dodaję szczyptę soli). Połączyć delikatnie ciasto z białkami a następnie z jagodami. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.




Do ciasta z jagodami Joasi polecam: A. Zirnhelt, Gewürztraminer 2010, AOC Alsace.
Dostępne w Makro C&C, cena około 30 zł.

Białe półwytrawne wino z delikatne zaznaczoną słodyczą. Kolor wina to soczysta
dojrzała gruszka. Nos wina to eksplozja złożonych aromatów owoców egzotycznych:
mango, liczy, róży oraz nut miodu. Na podniebieniu apetyczne, łagodne, harmonijne o urzekającym bogactwie smaków. Babki piaskowe z gewürztraminerem to jedno z tych połączeń, które wywodzi się z tradycyjnej francuskiej kuchni a w przypadku ciasta Joasi świetnie się sprawdzi.
Smacznego !!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Tajemnica wina tkwi w jego temperaturze podawania, a także w kieliszku w którym
jest serwowany, słów kilka - http://czaswina.pl/artykul/slodkosci-w-kieliszku

3 komentarze:

  1. Jakie śliczne powycinane okrągłe kawałki! Pyszne ciasto, pyszny przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne są, uwielbiam ten jagodowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń