poniedziałek, 30 lipca 2012

Deser z porzeczek i serka mascarpone


  • 300 gram czarnej porzeczki,
  • 150 gram czerwonej porzeczki,
  • żelatyna,
  • brandy,
  • cukier waniliowy,
  • cukier,
  • cukier puder,
  • 200 gram serka mascarpone,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • kawałek skórki z limonki.

Czarną porzeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zagotować, Następnie przetrzeć, doprawić brandy, cukrem waniliowym i cukrem. Powinniśmy otrzymać 500 ml płynu – w razie potrzeby odparować lub dolać wodę i zagotować. Do gorącego przecieru dodać 3 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Porzeczkę wylać do prostokątnych foremek wyłożonych folią spożywczą. Ja użyłam foremki o wymiarach 14x21 cm. Wstawić do lodówki.
Czerwoną porzeczkę zalać niewielką ilością gorącej wody i zagotować, Następnie przetrzeć, dodać cukier do smaku, można dodać szczyptę zmielonych goździków. Powinniśmy otrzymać 250 ml płynu – w razie potrzeby odparować lub dolać wodę i zagotować. Do gorącego przecieru dodać 1,5 łyżeczki żelatyny i dokładnie mieszać do rozpuszczenia żelatyny.
Porzeczkę wylać do prostokątnych foremek wyłożonych folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy galaretki porzeczkowe dobrze zastygną możemy przygotować galaretkę z serka mascarpone. 100 Ml śmietany wlać do małego garnuszka, dodać pokrojony imbir, sparzoną skórkę z limonki i zagotować, odstawić.
200 ml śmietany ubić, ubijając dodać cukier puder, około 2 łyżek oraz serek mascarpone.
Śmietanę z przyprawami przecedzić, podgrzać. Rozpuścić w niej 3 łyżeczki żelatyny, gdyby powstały grudki należy śmietanę przetrzeć przez sitko. Do śmietany dodać łyżkę masy serowej, zamieszać i dopiero połączyć z resztą masy. Wstawić na chwilę do lodówki.

Bardzo pomocna będzie teraz mata do zwijania sushi. Matę obwinąć folią spożywczą. Wyłożyć na nią galaretkę z czarnej porzeczki, dłuższym brzegiem do siebie. Galaretkę do 2/3 smarujemy masą serową. Układamy na niej paski galaretki z czerwonej porzeczki. Zwijamy. Zawijamy w folię spożywczą, rolujemy. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Następnie odwijamy z folii i kroimy w plastry.



Polecam wino do deseru. Połączenie będzie idealne:
Australijskie Moscato w wersji lekko musującej i różowej. Pełne aromatów, malinowo, rabarbarowo porzeczkowych. Delikatnie pieniste, orzeźwiające i przesympatyczne do picia. Koniecznie zmrożone! Słodkie, ale w dobrym tonie.
Koszt: ok. 39 złotych
Zakup własny: Wine O’ Clock;  Al. Rzeczypospolitej róg Hlonda – Warszawa - Wilanów
Łukasz Czajkowski




Do deseru z porzeczek i serka mascarpone Joasi polecam Mogen Davig, Concord, Kalifornia. Ogólnie dostępne, cena około 24 zł.
Czerwone półsłodkie wino ze szczepu concord o ujmującym aromacie świeżych jeżyn, wiśni i poziomek. Na podniebieniu soczyste, skoncentrowane pozostawiające długi przyjemny smak słodyczy. W zestawieniu z lekko kwasowymi porzeczkami i gładkim, aksamitnym mascarpone, wino doskonale będzie dopełniać aromatycznie deser.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Concord to jeden z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych gatunków
winorośli amerykańskiej. W Europie z rzadka można ją spotkać w stanie czystym w
przydomowych uprawach, np. w północnych Włoszech, gdzie robi się z niej popularne wino fragolino (odmiana isabella) o silnym zapachu landrynkowo-truskawkowym (fragola – wł. truskawka).

4 komentarze: