czwartek, 5 lipca 2012

Kompot



Skwar za oknem a pić się chce. Ile można wypić wody? Soki? Te sklepowe to więcej cukru i innych dodatków… Najlepszym rozwiązaniem są napoje robione w domu: kompoty lub napoje miętowe, imbirowe z cytryną np. http://krolestwogarow.blogspot.com/2012/07/napoj-imbirowo-cytrynowy.html .
Kompoty gotuje się bardzo szybko. Warto jednak do kompotu oprócz owoców dodać troszkę przypraw: kardamon, goździki, mięta, skórka cytrynowa, liście limonki, imbir…. Kompotu nie gotuje się długo a owoce można potem zjeść.
Ostatnio zrobiłam kompot wiśniowy.
  • 3 litry wody,
  • 2 torebki nasienne kardamonu,
  • 5 goździków,
  • sparzona skórka z 1 cytryny,
  • dwie gałązki mięty,
  • 2 łyżki miodu,
  • cukier trzcinowy.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy przyprawy np. kardamon rozgnieciony i goździki. Gotujemy. Do wrzącej wody wrzucamy umyte owoce. Czekamy aż się zagotują, odstawiamy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i miętę. Przykrywamy. 
Nie gotujmy długo owoców!! 
Gdy kompot przestygnie dodajemy miód i ewentualnie słodzimy. Pamiętajmy, że gdy będzie zimny będzie wydawał się słodszy, więc lepiej go nie dosłodzić niż przesłodzić. Zawsze można dosłodzić go, gdy będzie zimny.

Wiśni 3 kilogramy :)

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Składników dużo a wiśnie gdzie?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak.... faktycznie... a parę osób przeczytało... już podaję - 3 kg wiśni

      Usuń