wtorek, 24 lipca 2012

Naleśniki z serem i szpinakiem


  • 2 żółtka,
  • 500 gsera białego jak na sernik,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałka muszkatołowa,
  • chilli,
  • ostra papryka,
  • kolendra,
  • gorczyca,
  • 500 gszpinaku,
  • łyżka masła

  • 2 jajka,
  • 300 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól.

  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • masło do smażenia.

Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Usmażyć naleśniki.
Żółtka utrzeć, ucierając dodać ser, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Oczywiście przyprawy dodajemy do smaku.
Na patelni rozpuścić masło, dodać oczyszczony i umyty szpinak, rozgnieciony czosnek, startą gałkę i sól. Chwilę poddusić.
Naleśniki smarować serem, na środku układać szpinak, zwijać. Następnie maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Podsmażać na lekko złoty kolor na maśle. Przełożyć do brytfanki i zapiekać 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


6 komentarzy:

  1. Wszystko z tego lubię:) I naleśniki, i ser, i szpinak:)) Zjadłoby się!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczególnie jak tyle świeżego szpinaku.... :)

      Usuń
  3. jedno z moich ulubionych połączeń!

    OdpowiedzUsuń
  4. ser, szpinak - ideał. Dziś jadłam taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń