piątek, 20 lipca 2012

Sałatka caprese





Nie bardzo jest, co tu wymyślać – mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa….
Ale jak wiadomo każda sałatka jest inna i każdy ją robi po swojemu. Ja mozzarellę przynajmniej dzień wcześniej wkładam do sosu.
  • pomidory 
  • mozzarella
  • ½ chlli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • można dodać mały ząbek czosnku.
Kulki mozzarelli (2-3) pokroić w plastry, włożyć do sosu, wstawić do lodówki.
Pomidory umyć, pokroić w ładne plastry, ułożyć na talerzu, na każdym plasterku pomidora kłaść plaster mozzarelli, przybrać listkami bazylii i kaparami z szypułkami. Polać oliwą i kremem balsamicznym.

Do sałatki caprese Joasi polecam Señorío Real Rosado 2011, DO Ribera del Duero,
Hiszpania. Dostępne w Makro C&C, cena około 20 zł.

Różowe wytrawne wino o pięknej soczystej rubinowej barwie. Na nosie dominują
aromaty piwonii, płatków róży. Na podniebieniu soczyste, eleganckie, pełne. Czuć
obecność tempranillo w winie, z którego zostało zrobione. Dzięki takiej strukturze
doskonale będzie uzupełniać sałatkę i nie zatraci swego charakteru.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Wino zdobyło prestiżowy tytuł Wina Roku 2012, przyznawany przez światowej
sławy Instytut Jakości Monde Selection. Instytut Jakości Monde Selection to najstarsza na świecie instytucja badająca jakość produktów spożywczych. Instytut założony w 1961 r. w Belgii przyznaje wyróżnienia w takich dziedzinach jak wino czy wyroby
spirytusowe.



1 komentarz: