środa, 3 października 2012

Figi w cieście francuskim na słodko





  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • 9 fig,
  • 80 gram migdałów,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 goździków,
  • przyprawa do kawy i deserów( kamis),
  • jajko


Migdały lekko miksujemy z miodem, zmielonymi goździkami i przyprawą do kawy i deserów (zamiast przyprawy można dodać wanilię, cynamon, kardamon).  Figę nacinamy od ogonka na cztery nie docinając do końca. W nacięcia fig wkładamy zmiksowane migdały.
Ciasto francuskie wałkujemy. Na nim kładziemy figę, wokół ciasto smarujemy rozmąconym białkiem, przykrywamy ciastem sklejamy i wycinamy koło. Brzegi dobrze sklejamy. Postępujemy tak ze wszystkimi figami. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 20 minut. Podajemy na ciepło !



Do fig w cieście francuskim Joasi polecam: Roc de Miremont 2009, AOC Monbazillac, Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 28 zł.

Białe słodkie wino w kolorze błyszczącego złota. Na nosie urzekające nuty
kandyzowanych moreli, brzoskwiń i rodzynek. Na podniebieniu skoncentrowane, oleiste z dobrze zintegrowaną kwasowością. Figi w cieście przy akompaniamencie migdałów, sera pleśniowego i miodu doskonale będą smakować z winem z późnych zbiorów.
Ziarnista faktura dania przepysznie stopi się z gęstością wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Figi we Francji w departamencie śródziemnomorskim gdzie ich kolor jest bursztynowy podawane są jako deser z winami zrobionymi z gron muszkata z Die, znanego z niepowtarzalnych musujących win, którego produkcja została tutaj doprowadzona do mistrzostwa.

4 komentarze:

  1. fajny pomysł na szybki deser dla niespodziewanych gości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ..i do tego kawka "z duchem":-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie mam słabość do fig!

    OdpowiedzUsuń
  4. i kolejny pomysł na figi:D świetny

    OdpowiedzUsuń