wtorek, 9 października 2012

Smaki Portugalii… - część 2


W sobotę, 6 października w Delikatesach Esencja przy Marszałkowskiej odbyła się degustacja produktów z Portugalii importowanych przez firmę Smaki Portugalii.
Towarzyszyła jej degustacja win z Portugalii, którą prowadził pan Robert Cybulski przedstawiciel firmy Wineonline -  http://www.wineonline.pl



Amarante Vinho Verde 2011 - wino z przepięknego miasteczka Amarante leżącego w dystrykcie Porto. Powstałe z mieszanki szczepów Azal(30%), Trajadura(30%), Loureiro(30%) i Arinto(10%). Lekkie, świeże wino o niskiej zawartości alkoholu (9%). Ma przejrzysty, delikatnie zielony kolor a zapach kojarzy się z cytrusami i owocami o białym miąższu (gruszki). W ustach delikatnie musujące i odświeżające. Podawać mocno schłodzone, 5-8°C, do owoców morza albo pić solo.



Serradayres DOC Tejo Branco - powstałe z mieszanki dwóch lokalnych szczepów, Arinto(50%) i Fernao - Pires(50%) wino o cytrusowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie aromaty młodych cytrusów, kwiatów pomarańczy i melisy, w ustach tropikalne z niuansami orzechów laskowych i grzanek. 



Quinta di Boicao Reserva Branco - wino z regionu Bucelas, znanego regionu winiarskiego niedaleko Lizbony, posiadający terroir i klimat do uprawy wybitnych win białych. Quinta di Boicao powstaje w 100% ze szczepu Arinto, roczna produkcja nie przekracza 14.000 butelek, wino dojrzewa w beczkach z dębu francuskiego, w nosie połączenie świeżości cytrusowej z nutami maślanymi, miodowymi z delikatnym akcentem nafty. W ustach bardzo harmonijne, eleganckie, z długą końcówką. Idealnie sprawdzi się z pikantnymi mięsami czy pieczonymi rybami.



Catedral Dao Reserva - Kupaż szczepów   Tinta Roriz(50%), Alfrocheiro(30%), Touriga Nacional(20%), dojrzewający 6 miesięcy w dębowych beczkach i następne dwa w butelkach. Efektem jest wino o rubinowym kolorze, zapachu dżemu z leśnych owoców i tostowej nucie.  W ustach wino jest owocowe, gładkie
i  dobrze  zrównoważone.  Podawać  do  pieczonych  i  smażonych  mięs  oraz  do  serów podpuszczkowych. Podawać subtelnie schłodzone do temperatury 15-17°C.


Thassos Moscatel de Setubal - Piękny bursztynowy kolor  z pomarańczowymi refleksami wyróżniający wina ze szczepu Moscatel  starzone  w  beczkach.  Dla  tego  wina  były  to  dwa  lata.  Dojrzewanie  oraz przedłużona maceracja na skórkach (2 miesiące) zapewnia bogaty aromat suszonych moreli, kandyzowanych skórek pomarańczy,  cynamonu i wanilii. W ustach jest przyjemnie słodkie  i  zharmonizowane.  Pasuje  do  miękkich  serów,  egzotycznych  owoców  oraz tradycyjnych portugalskich słodkości.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza