wtorek, 23 października 2012

Kiszone pomidory z papryką



  • zielone pomidory,
  • papryka pomidorowa – około 0,5 kilograma na kilogram pomidorów,
  • 1 łyżka soli na 0,5 litra wody – przegotowanej,
  • czosnek, na kilogram pomidorów 1/2 ładnej główki,
  • koper z baldachami,
  • chrzan w korzeniu


Zielone pomidory i paprykę umyć, osuszyć – dodanie papryki do pomidorów urozmaica ich smak a jednocześnie kiszoną paprykę można wykorzystać do sałatek - jest bardzo smaczna.


Pomidory układać w słoju na przemian z koprem, kawałkami obranego chrzanu i czosnkiem. Zalać ostudzoną wodą z solą.
Po kilku dniach są gotowe.


4 komentarze:

  1. o, nigdy nie słyszałam o tym. ale podoba mi się pomysł. :)
    a z czym się takie pomidory potem je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz je robiłam i szukam dla nich zastosowania.Póki co zrobiłam zupę pomidorową, dodaję do sałatek....

      Usuń
  2. A to trzeba spożywać po tych kilku dniach czy może postać?

    OdpowiedzUsuń