czwartek, 4 października 2012

Kotlety mielone - karminadle - sznycle


Nazwa zależy od regionu a dokładny przepis od domu…
Można je robić z mięsa wieprzowego, wieprzowego z dodatkiem wołowego, wołowego…
Ja robię z wieprzowiny, najlepiej z łopatki wieprzowej – mięso na kotlety nie powinno być zbyt chude, ale też nie powinno być zbyt tłuste. Nie kupuję mięsa mielonego, zawsze sama mielę w domu. 
  • 1,2 kilograma łopatki wieprzowej,
  • 60 gram suchej bułki,
  • 120 gram cebuli,
  • 2 duże jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • kolendra,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia




Bułkę namoczyć w wodzie (można namaczać w mleku). Cebule obrać. Mięso, cebulę (cebule przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zmielić. Dodać jajka, i zmielone przyprawy (sól, pieprz, kolendrę) – do smaku – zawsze próbuję mięso czy jest dobrze doprawione.
I teraz możemy dodać różne przyprawy lub zioła.
1.   Świeży tymianek – oberwać listki i dodać do masy mięsnej.
2.   Ostra papryka, gorczyca, posiekana kolendra, czosnek.
3.   Zmielone suszone grzyby.


Możliwości jest dużo, można część kotletów usmażyć z jednym rodzajem przypraw, drugą część z innymi dodatkami.
Masę mięsną dokładnie wymieszać.
Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą a w środku będą surowe. I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.
Można podawać na ciepło i na zimno. Na ciepło z sosem pomidorowym, grzybowym, cebulowym…
Na zimno z musztardą, żurawiną…



5 komentarzy:

  1. ...e tam, zaraz z sosem - z ziemniaczkami tłuczonymi z masełkiem i tartą marchewką z jabłuszkiem i cytrynką, ew. chrzanem i śmietanką - mniam:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Albo z gotowaną marcheweczką z groszkiem:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na tym zdjęciu tak pięknie pokazane, że nawet czuję ich zapach i ślinka mi poleciała, pozdrawiam Joasiu.

    OdpowiedzUsuń