sobota, 6 października 2012

Pigwa - galaretka z pigwy



  • 1,2 kilograma pigwy,
  • 400 gram cukru,
  • 1 cytryna,
  • 700 ml wody


Pigwę umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kawałek skórki z umytej cytryny, gotować do miękkości – około 40 minut.
Pulpę z pigwy przelać do ściereczki, którą zawiązać i powiesić do odcieknięcia – najlepiej na całą noc. Oczy wiście soku nie wylewamy gdyż właśnie on nam jest potrzebny. 


Do soku odciśniętego z pigwy dodać cukier, sok z cytryny i gotować aż płyn wylany na talerzyk zastyga.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków i studzimy w słoiczkach odwróconych do góry dnem.
Galaretkę można używać do mięsa, herbaty, ciast….



8 komentarzy:

  1. Właśnie dzisiaj zrobiłam 15 słoiczków takiej pysznej galaretki..ale czy zastygnie przekonam się rano :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam wszystko zgodnie z przepisem, ale niestety wyszła strasznie słodka, po jednej łyżeczce ma się dość. Próbowałam ją odsładzać cytrynami, ale niewiele pomogło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja nie była bardzo słodka - z pasztetem świetnie współgrała , pewnie zależy od pigwy....

      Usuń
  3. moja jet bardzo slodka (dalem 2kg cukru na 2.5kg soku z pigwowca), dodalem 100g PEC, by lepiej stwardniala. Niestey. Calyczas jest pólplynna. Co robic? Z góry dziekuje za porade.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przed użyciem, do określonej (potrzebnej do użycia) porcji dodałabym agar agar.

      Usuń
  4. Dzień dobry. Ile wychodzi galaretki z podanych proporcji? Po odcedzeniu soku(przez noc, w płóciennym woreczku) powstało niewiele płynu - niecałe 3 szklanki. Po gotowaniu zostanie jeszcze mniej. Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dobry :) nie wychodzi jej dużo... około 2 szklanek serdecznie, pozdrawiam

      Usuń