wtorek, 30 października 2012

Sałatka śledziowa z oliwkami



  • 150 gram oliwek królewskich,
  • 150 gram fasoli jaś tyczny,
  • 200 gram śledzi w oleju,
  • ½ dużej cebuli czerwonej,
  • Łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką,
  • sok z ½ cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • papryczki piri piri,
Fasolę zalać zimna wodą, odstawić na noc. Następnego dnia ugotować, pod koniec lekko posolić. Ostudzić.
Filety śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie na kawałki 0,5 cm szerokości. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w półplasterki.
Fasolę, oliwki, cebulę, śledzie wymieszać.
Musztardę wymieszać z sokiem cytrynowym, oliwą, dosłodzić do smaku.
Sałatkę polać sosem. Dodać piri piri według uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz