czwartek, 3 lipca 2014

Frastagliate z sezonowymi owocami

  • 250 g frastagliate lub tagliatelle,
  • 4 łyżki cukru,
  • 40 g masła,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 g drylowanych czereśni,
  • 400 g agrestu,
  • 200 g jagód,
  • listki mięty

Agrest umyć, osuszyć i ogolić (odciąć końcówki).

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić agrest i czereśnie, zamieszać dokładnie, tak aby wszystkie owoce były oblepione karmelem, dodać masło i zamieszać. Dusić aż rozpuści się cały cukier. Dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać. Następnie dodać makaron, wymieszać i nakładać. Posypać jagodami i listkami mięty.


Najlepiej cukier zacząć karmelizować gdy wrzucimy makaron do wody. Owoce będę gotowe akurat gdy makaron będzie al dente. Prosto z garnka przełożyć makaron na patelnię z owocami i serkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz