sobota, 10 lipca 2021

Omlet francuski, omlet francuski z kurkami


Omlet francuski – bardzo delikatny i pulchny omlet z jajek z dodatkiem niewielkiej ilości wody lub mleka. Omlet francuski smaży się na maśle, nie obracając go. Od spodu powinien być lekko przyrumieniony, z wierzchu powinien mieć lekko galaretowatą konsystencję.



  • 2 jajka,

  • 2 łyżki zimnej wody,

  • sól,

  • masło



Rozbite jajka wrzucić do miski, wlać wodę dokładnie rozbić trzepaczką i osolić.



Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wlać jajka.

Smażyć na wolnym ogniu.



Omlet podważyć łopatką, aby na dno spłynęła masa jajeczna.

Smażyć aż spód będzie lekko rumiany a wierzch omletu będzie lekko galaretowaty.

Złożyć omleta na pół i zsunąć z patelni.



Jeżeli robimy omlet z farszem, należy nałożyć farsz, a dopiero potem go złożyć.


  • 400 g kurek,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • 80 ml białego wina półwytrawnego,

  • 150 ml śmietany kremówki,

  • sól,

  • pieprz,


Kurki oczyścić. Jeżeli są duże pokroić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę, lekko poddusić, dodać kurki, dusić. Następnie wlać wino i dusić aż sos odparuje. Wlać śmietanę i jeszcze dusić aż sos zgęstnieje.



talerz z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz