wtorek, 20 lipca 2021

Ogórki faszerowane


Ogórki faszerowane, ogórki nadziewane farszem mięsnym. Pomysł nie mój, a z przedwojennej książki kulinarnej „Kuchnia jarska” Jana Kazimierza Czarnoty wydanej w 1912 roku.

Oczywiście w książce nadziewane są farszem bezmięsnym, postanowiłam zrobić farsz mięsny.




  • 10 sporych ogórków gruntowych,

  • 300 g mięsa wieprzowego lub drobiowego,

  • 200 g ugotowanego ryżu (około 90 ml suchego ryżu),

  • 1 nieduża cebula,

  • 2 -3 ząbki czosnku,

  • jeżeli mamy to sól z czosnkiem niedźwiedzim,

  • sól,

  • 1 - 2 łyżki posiekanej mięty meksykańskiej – jeżeli nie mamy to należy użyć trochę mięty, oregano, tymianku i bazylii),

  • pieprz świeżo zmielony,

  • masło,

  • 200 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy),

  • cukier,



Ogórki umyć. Jeżeli mają twardą brzydką skórkę, należy je obrać. Jeżeli skórka jest ładna można ją zostawić.

Ściąć z jednej strony końcówki i wydrążyć ogórki, usuwając pestki.

Wydrążone ogórki ustawić na półmisku przecięciem w dół.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle ze szczyptą soli i cukru.

Mięso zemleć, wymieszać z ryżem i cebulą.

Dodać zioła.

Wlać 2 – 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Wypełnić ogórki farszem mięsnym,

Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, lub wyłożonym papierem do pieczenia.

Ogórki posmarować masłem.

Wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.



Podałam z sosem pomidorowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz