Ogórki faszerowane, ogórki nadziewane farszem mięsnym. Pomysł nie mój, a z przedwojennej książki kulinarnej „Kuchnia jarska” Jana Kazimierza Czarnoty wydanej w 1912 roku.
Oczywiście w książce nadziewane są farszem bezmięsnym, postanowiłam zrobić farsz mięsny.
10 sporych ogórków gruntowych,
300 g mięsa wieprzowego lub drobiowego,
200 g ugotowanego ryżu (około 90 ml suchego ryżu),
1 nieduża cebula,
2 -3 ząbki czosnku,
jeżeli mamy to sól z czosnkiem niedźwiedzim,
sól,
1 - 2 łyżki posiekanej mięty meksykańskiej – jeżeli nie mamy to należy użyć trochę mięty, oregano, tymianku i bazylii),
pieprz świeżo zmielony,
masło,
200 ml bulionu (może być warzywny lub drobiowy),
cukier,
Ogórki umyć. Jeżeli mają twardą brzydką skórkę, należy je obrać. Jeżeli skórka jest ładna można ją zostawić.
Ściąć z jednej strony końcówki i wydrążyć ogórki, usuwając pestki.
Wydrążone ogórki ustawić na półmisku przecięciem w dół.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle ze szczyptą soli i cukru.
Mięso zemleć, wymieszać z ryżem i cebulą.
Dodać zioła.
Wlać 2 – 3 łyżki wody, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wypełnić ogórki farszem mięsnym,
Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem, lub wyłożonym papierem do pieczenia.
Ogórki posmarować masłem.
Wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.
Podałam z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz