czwartek, 15 lipca 2021

Czereśnie do naleśników i omletów


Sezon na czereśnie trwa więc trzeba to wykorzystać, tym bardziej że w tym roku są wyjątkowo dorodne.

Proponuję czereśnie, sos czereśniowy do naleśników i omletów.




  • 600 g czereśni,

  • 2 – 3 łyżki cukru trzcinowego,

  • płaska łyżeczka do kawy cynamonu mielonego,

  • sok z 1 pomarańczy,

  • skórka otarta z pomarańczy,

  • sól,

  • chili w proszku,


Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować.

Następnie każdą czereśnię przekroić na pół.

Na suchą patelnię wsypać cukier i na niedużym ogniu rozpuścić go, uważając aby się nie przypalił.

Wsypać cynamon, wlać sok z pomarańczy, zagotować.

Wrzucić czereśnie i mieszając zagotować.

Doprawić do smaku solą, chili oraz oprószyć skórką pomarańczową.

Podawać z naleśnikami, omletami lub makaronem.

Podałam z czekoladowymi naleśnikami.



Można dodać bitą śmietanę.

zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz