poniedziałek, 26 lipca 2021

Pierogi z czereśniami




Sezon na czereśnie nie jest zbyt długi, mrożonych czereśni nie kupimy, więc teraz jest czas na pierogi z czereśniami.



  • Ciasto:

  • 500 ml mąki (ok. 350 g),

  • 230 – 280 ml gorącej wody,

  • 2 łyżki roztopionego masła,

  • szczypta soli,

  • mąka do podsypywania podczas wałkowania,


  • 800 g czereśni,




Czereśnie umyć, osuszyć i wydrylować, przekroić na pół.

Ciasto na pierogi: mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki.

Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.

Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinać koła – na przykład szklanką.

Na środku układać 4 połówki czereśni, zlepić pierogi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie, 3-4 minuty od zagotowania.



Podawać ze śmietaną z cukrem.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz