poniedziałek, 26 stycznia 2015

Befsztyk mielony



Befsztyk mielony, befsztyk gospodarski - kotlet z mielonej wołowiny.

  • 600 g mięsa wołowego (łopatka, krzyżowa),
  • 1 jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 g cebuli,
  • masło,
  • oliwa,
Befsztyk mielony, befsztyk gospodarski - kotlet z mielonej wołowiny.Mięso zemleć, dodać do niego jajko, 3-4 łyżki zimnej wody, dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
Uformować 3 befsztyki o grubości około 2,5 cm.
Cebule pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła. Układać befsztyki, smażyć z każdej strony 4 minuty, skórka powinna się ładnie zrumienić.
Na befsztykach ułożyć cebulę, dosmażyć je 6-8 minut na niedużym ogniu.
Befsztyki mają być w środku lekko różowe, ale nie krwiste.



Do befsztyka świetnie się nadaje czerwone Giro Rot z winnicy Kühling -Gillot. Świetny reński kupaż Cabernet Sauvignon, Merlota i Shiraz. Wino starzone w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie można wyczuć zapach wiśni oraz akcenty karmelowo -waniliowe. W smaku i kolorze ciemno czerwone owoce leśne. W połączeniu z befsztykiem świetnie się uwydatniają lekko pikantniejsze nuty (głównie dzięki Shiraz). Wzajemnie się uzupełniają.

Podawać w temp ok 16 -18 stopni 

poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta.
 


Wino dostępne w wine bar Jung&Lecker.

Restauracja - Winebar - Sklep LECKER; cena 69 pln.

zastawa z

1 komentarz:

  1. Pycha:) Wyglada smakowicie i z pewnoscia tak tez smakuje!

    OdpowiedzUsuń