środa, 28 stycznia 2015

RIB EYE STEAK – stek z antrykotu


  • 3 steki z antrykotu - rib eye,
  • sól,
Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej (ja smaruję patelnię tłuszczem). Grillować 3 minuty, odwrócić, oprószyć solą. Smażyć 2 -3 minuty.


Mięso przełożyć na talerz i odczekać około 5 minut.
Ja podałam z chipsami z topinambura i cebulą ze śliwkami.

  • 300 g cebuli czerwonej,
  • 400 g śliwek*,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • sól,
  • miód lipowy,
  • 2 ziarna kardamonu (nie torebki tylko ziarenka),
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Dodać śliwki, zmielony kardamon, sok z cytryny, dusić do miękkości. Doprawić solą i miodem.

*mogą być śliwki mrożone


Do ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher
Schlosberg z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z eleganckimi taninami, gęstej strukturze i fajnym, długim finiszu, zostającym na podniebieniu, powodując dobrą równowagę z mięsem, daniem. To wino po wypiciu zostaje w pamięci na długo

poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji Jung&Lecker.
cena 56 pln.


zastawa z

1 komentarz: