piątek, 2 stycznia 2015

Vol-au-vent z perliczką / kurczakiem


Vol-au-vent, czyli potrawka z drobiu w cieście francuskim.

  • mięso gotowane z perliczki lub kurczaka,
  • opakowanie ciasta francuskiego*
  • 1 jajko,
  • sos:
  • 30 g masła,
  • 30 g mąki pszennej,
  • 250 ml śmietany 22% płynnej,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sok z cytryny,
  • cukier

Perliczkę lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki.
Z ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne są trzy krążki (ja wycinałam krążki o średnicy 10 cm). Jeden krążek zostawić cały, z dwóch wyciąć pierścienie (środki odłożyć, można posypać je solą, ziołami czy cukrem i upiec jako przekąskę). Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty kolor.
Masło roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać śmietankę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z żółtkami.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu.
Mięso podgrzać najlepiej w rosole.
Złożyć Vol-au-vent:
Ciasto powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne).
Ułożyć krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso i polać sosem.
Podawać.


*kupując ciasto francuskie należy zwrócić uwagę, aby było z masłem a nie olejem....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz