Befsztyk
mielony, befsztyk gospodarski - kotlet z mielonej
wołowiny.
- 600 g mięsa wołowego (łopatka, krzyżowa),
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- 150 g cebuli,
- masło,
- oliwa,
Befsztyk
mielony, befsztyk gospodarski - kotlet z mielonej wołowiny.Mięso
zemleć, dodać do niego jajko, 3-4 łyżki zimnej wody, dokładnie
wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
Uformować
3 befsztyki o grubości około 2,5 cm.
Cebulę pokroić w półplasterki podsmażyć na maśle.
Na
patelni rozpuścić 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła.
Układać befsztyki, smażyć z każdej strony 4 minuty, skórka
powinna się ładnie zrumienić.
Na
befsztykach ułożyć cebulę, dosmażyć je 6-8 minut na niedużym
ogniu.
Befsztyki
mają być w środku lekko różowe, ale nie krwiste.
Pycha:) Wyglada smakowicie i z pewnoscia tak tez smakuje!
OdpowiedzUsuń