wtorek, 6 stycznia 2015

Szczodraki z grzybami


Szczodraki – słodkie bułeczki pieczone na święto Trzech Króli. Pieczone w formie bułeczek, rogali, spiralek, kółeczek …, były z nadzieniem z sera lub z kapustą, z grzybami lub bez nadzienia.

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie)

  • farsz:
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  •  
  • 1 jajko

Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie wyrobić ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Cebulę posiekać, poddusić na maśle, dodać rozdrobnione grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia.
Następnie lepić bułeczki:
Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu a następnie ciasto dokładnie zlepić formując kulę.
Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę aby troszkę urosły, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut aż nabiorą złotego koloru. 
 

Tu przepis na słodkie szczodraki.





1 komentarz:

  1. miałam ochotę dziś takie zrobić, ale niestety plany mi się pokrzyżowały...zrobię podobne za rok!

    OdpowiedzUsuń