czwartek, 5 lutego 2015

Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką”



Kaczka z jabłkami w innej wersji. Nie zawsze musi być tak samo przygotowana, można coś zmienić, pokombinować. Można ją wyluzować (pozbawić kości), ale nie jest to konieczne.


  • Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką”
  • kaczka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
  • 12 goździków,
  • 1 torebka kardamonu,

  • 1 kg twardych jabłek,
  • 240 g posuszonego placka drożdżowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli,

  • tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło)

Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :)
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Przyprawy zemleć, wymieszać z solą i natrzeć nimi kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
Podsuszony placek drożdżowy pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm.
Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem.
Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. 
Otwory spiąć wykałaczkami, a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.
Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec 1,5 godziny.


2 komentarze: