niedziela, 1 lutego 2015

Nogi kurczaka na sianie


  • 6 nóg z kurczaka zagrodowego,
  • 100 g masła,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (1/2 - 1 łyżeczki),
  • 50 g masła,
  • siano
Czosnek rozgnieść. Natkę pietruszki niebyt drobno posiekać. Masło rozgnieść z czosnkiem, natką, skórką cytrynową i solą.


Nogi oczyścić, osuszyć, podważyć delikatnie skórę - w utworzone kieszonki włożyć masło z ziołami, rozsmarować.
Formę do pieczenia wyłożyć sianem, ułożyć na nim mięso. Na mięsie położyć kawałki masła, przykryć folią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut, następnie odkryć i piec 20 -30 minut



Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz