niedziela, 8 lutego 2015

RIB EYE STEAK – stek z antrykotu z masłem ziołowym


RIB EYE STEAK czyli stek z antrykotu bez kości. Nazwa wzięła się od oczka tłuszczu po środku – tylko nie usuwajmy tego tłuszczu!!!


Dobry antrykot charakteryzuje się marmurkiem znajdującym się w tkance mięśniowej oraz łukiem tłuszczu.
Przeciętnie taki stek waży około 250 – 300 g i ma około 3 cm grubości.
Najlepszy jest stek z wołowiny sezonowanej. Ja użyłam mięso, które kruszało 90 dni w temperaturze około 2 stopni i odpowiedniej wilgotności.
Mięsa przed smażeniem nie solimy!
Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki.
Najlepiej przygotować je na żeliwnej patelni grillowej.
  • 3 steki z antrykotu - rib eye,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 50 g masła,
  • sól,
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić czosnku. Zdjąć z ognia.
Mięso położyć na rozgrzanej patelni grillowej (ja smaruję patelnię tłuszczem). Grillować z 3 minuty, odwrócić. Smażyć 2 minuty.
Mięso przełożyć na talerz, polać masłem i odczekać 5 minut. Oprószyć solą.
Podawać.


Do steka polecam Merlot trocken barrique Rappemhof:

Unikatowe, wytrawne, aksamitnie miękkie Merlot o rubinowej barwie i bukiecie pełnym czerwonych porzeczek i suszonych śliwek.
Na finiszu pikantne akcenty z ciemną czekoladą w tle. Wino leżakowane w beczce barrique z francuskiego dębu. 

poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine bar Jung&Lecker

 










zastawa z

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczny, uwielbiam steki - Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam steki a i to wino już piłem, znakomite czerwone wino merlot jak nie merlot, świetne czerwone do mięsa idealnie pasuje

    OdpowiedzUsuń