wtorek, 17 lutego 2015

Tort szwarcwaldzki

Niestety mój tort jest niekompletny :( Powinien być jeszcze udekorowany wiórkami czekolady....nawet przygotowane były..., ale …
No cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;)
No i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :)
Troszkę wiśni z nalewki, mniej cukru...

Tort szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu, czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości około 160 km.
W większość obszar ten porośnięty jest lasem.
Głównymi składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady.
Ciasto nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka,
wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle.
Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las.
Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki. :)
Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera.


  • 6 jajek,
  • 180 g cukru pudru,
  • 50 g kakao,
  • 200 g mąki,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól,
  •  
  • 500 g wiśni (już bez pestek),
  • 2 łyżki cukru,
  • kawałek laski cynamonu,
  • łyżka skrobi kukurydzianej,
  • sok z wiśni,
  • wiśniówka,

  • 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%,
  • 2 opakowania śmietan-fix,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 g gorzkiej czekolady,

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać po trochę cukier i żółtka.
Obie mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do
190 stopni na około 25-30 minut.
Patyczek włożony do ciasta ma być po wyjęciu suchy.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy i odstawić na kilka godzin.
Wiśnie umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.
Następnie wiśnie odsączyć, płyn wlać do garnka – uzupełnić wodą tak aby było 150 ml- zagotować – wlać wymieszaną z dwiema łyżkami wody skrobię kukurydzianą, dodać kawałek laski cynamonu, zagotować. Włożyć wiśnie (odłożyć 16 wiśni!), wymieszać. Gdy lekko ostygnie wyjąć cynamon.
Ja użyłam wiśnie ze słoika, do których dodałam 5 łyżek wiśni z nalewki.


Ubić śmietanę z śmietan-fixem i cukrem. Przełożyć do rękawa cukierniczego (zamiast rękawa można użyć torebkę foliową).
Czekoladę zetrzeć.
Wymieszać sok z wiśni z wiśniówką – proporcje zależą od nas...powinniśmy otrzymać około 100 ml płynu.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/3 płynu do nasączania, wycisnąć śmietanę – trzy pierścienie i wypełnić przestrzeń między nimi połową wiśni.
Przykryć drugim blatem, nasączyć 1/3 płynu, wycisnąć śmietanę i ułożyć wiśnie,
Przykryć trzecim blatem, nasączyć resztą płynu do nasączania. Cały blat pokryć śmietaną i udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi.


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Musiał cię kosztować dużo pracy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko tak wygląda :) wbrew pozorom jest dość łatwy w przygotowaniu :) polecam

      Usuń