czwartek, 26 lutego 2015

Kaczka pieczona z pomarańczami



Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę.
Pomarańcze dokładnie umyć.



Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski a z pomarańczy wycisnąć sok. Ja otrzymałam 400 ml soku.
2 pomarańcze pokroić w plasterki, grubości około 3 mm.
Na patelni rozpuścić 4 łyżki cukru, ułożyć na nich plasterki pomarańczy, podsmażyć pół minuty, odwrócić, smażyć minutę. Plasterki pomarańczy ułożyć (rozłożyć) na półmisku,
Na patelnię wlać sok pomarańczowy, zagotować, dodać cukier, gotować 10 minut. Następnie włożyć skórki i gotować 5 minut. Sos przecedzić. Skórki odłożyć, nie wyrzucać.
Kaczkę ułożyć na brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 60 minut, w połowie pieczenia polać wytworzonym sosem. Zlać tłuszcz. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180 stopni i piec 30 minut. Kaczkę wyjąć, pokroić na części, zlać tłuszcz. Kaczkę ułożyć skórą do dołu i polać 1/2 sosu.
Piec dalej. Po 15 minutach polać mięso pozostałym sosem. Piec kolejne 10 minut, odwrócić kaczkę skórą do góry, włożyć skórkę pomarańczową i piec 10 minut.


Podałam z pyzami drożdżowymi.


  • kaczka,
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru,
  • 6 pomarańczy,
  • 100 ml i 4 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli

2 komentarze:

  1. Czy to czerwone pomarańcze czy zwykłe które nabrały takiego koloru podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń