poniedziałek, 23 lutego 2015

Łazanki z serem zapiekane

  • ciasto*:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól
  • 300 sera białego półtłustego,
  • 3 żółtka,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 2-3 łyżki cukru

Do mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Ser zetrzeć.
Ser, żółtka, cukier, śmietanę wymieszać.
Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Podawać same lub z owocami.
Do środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową.


*Lub!!! użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;)


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. :) i bardzo stary... te stare przepisy naprawdę są ciekawe i warte przyjrzenia się im :) no, czasem tylko trzeba je odchudzić....

      Usuń