niedziela, 1 lutego 2015

Nogi kurczaka na sianie


  • 6 nóg z kurczaka zagrodowego,
  • 100 g masła,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól (1/2 - 1 łyżeczki),
  • 50 g masła,
  • siano
Czosnek rozgnieść. Natkę pietruszki niebyt drobno posiekać. Masło rozgnieść z czosnkiem, natką, skórką cytrynową i solą.


Nogi oczyścić, osuszyć, podważyć delikatnie skórę - w utworzone kieszonki włożyć masło z ziołami, rozsmarować.
Formę do pieczenia wyłożyć sianem, ułożyć na nim mięso. Na mięsie położyć kawałki masła, przykryć folią.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut, następnie odkryć i piec 20 -30 minut


Nogi z kurczaka podałam z duszonymi jabłkami i opiekanymi ziemniakami.

 
Do nóg z kurczaka na sianie, odpowiedni będzie Riesling Quinterra winnica Kühling-Gillot (Rheinhessen), uniwersalne białe wino o fajnych, bardzo przyjemnych, mineralnych, lekkich i kamiennych smakach (winorośl uprawiana na glebach z czerwonych łupków), połączone z aromatami owocowymi, z nutami brzoskwini i jabłka. Wino esencjonalne i zrównoważone. Riesling jako szczep bardzo uniwersalny warto pić do lekkich dań mięsnych i ryb, dań z grilla. Podawać lekko schłodzone, w temperaturze 10-12 stopni.
poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta

Wino dostępne w restauracji Jung&Lecker.
Restauracja - Winebar - Sklep LECKER; cena 69 pln.

 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz